Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Πρωτοβουλία για τη ΘεσσαλονίκηΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

Πριν από 70 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1943, διαδραματίστηκε η πρώτη πράξη ενός εφιαλτικού έργου που ολοκληρώθηκε με τον αφανισμό του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. Για πολλές δεκαετίες, η απώλεια αυτού του δυναμικού στοιχείου της πόλης μας, βιώθηκε ως μία συλλογική ενοχή, μέσα στη σιωπή που τροφοδοτούσε τη λήθη.

70 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού που μετέφερε τους Εβραίους Θεσσαλονικείς στα κρεματόρια του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, η διατήρηση της μνήμης αποτελεί ύψιστο καθήκον. Όχι μόνο για τη δικαίωση των χαμένων συμπολιτών μας, αλλά και γιατί η μνήμη θα διαφυλάξει τις επόμενες γενιές από παρόμοιες τραγικές εμπειρίες. Αυτό το καθήκον ανέλαβε να υλοποιήσει πρώτη η Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη και η διοίκηση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Μέσα από πλήθος εκδηλώσεων αλλά και με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων η Πρωτοβουλία σπάει τη σιωπή και δημιουργεί μία ισχυρή παρακαταθήκη ώστε να μη ξαναζήσει η πόλη μας τη φρίκη του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
Το Σάββατο, 16 Μαρτίου, με την Πορεία Μνήμης που θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. από την Πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό στέλνουμε όλοι το μήνυμα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!
Εκπληρώνουμε το χρέος Μνήμης στους συμπολίτες μας Εβραίους που ξεριζώθηκαν από την πόλη και άφησαν ένα κενό στον κοινωνικό ιστό της, αλλάζοντας για πάντα την φυσιογνωμία της. Το οφείλουμε σε εκείνους, το οφείλουμε σ’ εμάς και τα παιδιά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου